Mazsorett

1990. szeptembere óta működik az iskolánkban mazsorett csoport.

Mi is az a mazsorett? Sokan azt gondolják, hogy ez tánc- vagy sporttevékenység.

Egyik sem. A mazsorett szabadtéri fúvószenekarral felvonuló, botot forgató lánycsoport, ahol egy ütemre, kecsesen mozogva haladnak előre, vagy járnak egy helyben a lányok, tánclépéseket is alkalmazva.

 

A külső szemlélőnek roppant egyszerűnek tűnik az, ahogy a lányok menetelnek, botot forgatnak és dobálnak, a közönségre mosolyogva egyszerre mozognak. Csak az tudja, milyen nehéz ez a feladat, aki csak egyszer is kipróbálta.

Az első indulócsoport Szikora Gyula tanár úr ötödik osztályából került ki, létszámuk 22 fő volt. Ezek a kislányok bájosak, vidámak, szorgalmasak, ügyesek és összetartók voltak, ezért választottam ki őket és javasoltam nekik, mi lenne, ha alakítanánk egy mazsorett csoportot. A lányok örömmel vállalkoztak erre a nem mindennapi feladatra, s néhány heti kemény munka után az Árpád Napok rendezvénysorozaton debütáltak- nagy sikerrel.

Mivel az első időben nem sikerült mazsorett botot szerezni, a lányok először saját készítésu pom-ponnal léptek fel. Ezután Papi Géza tanár úr segítségével hamarosan elkészültek a "házi készítésu" fabotok is. Így már nem volt akadálya a klasszikus, francia típusú mazsorett csoport muködtetésének.

Ki ne emlékezne az első tamburmajorra, Völgyi Fruzsinára, aki bravúrosan vezette csoportját az újabb és újabb sikerekre! Ezzel példaképpé váltak sok kis alsós leányka részére, akik szívrepesve vágytak arra, hogy ők is mazsorettesek lehessenek.

 

1992-ben a "nagy csoport" mellett megkezdte a felkészülést az újabb mazsorett csoport. Ôk negyedikes és ötödikes jelentkezőkből verbuválódtak, s a tamburmajor Csepregi Anita (Csepike) lett. Amikor a nyolcadikosok eltávoztak az iskolából, a mazsorett stafétát ezek a kislányok vették át. Végre sikerült igazi mazsorett (fém) botokat szereznünk, csizmát és egyenruhát készíttetni. A gyerekek nagy szorgalmát és akaratát látva a szülők is tevékenyen vettek részt a csoport menedzselésében.

A sikereken felbuzdulva, az Árpád Diáksportkör és az iskola vezetése mellett sikerült más szponzorokat is szereznünk. Közülük a legfontosabbak a Reménység Sportegyesület, a DCM, a Senior stb.

A csoport elismeréseként 1995-ben tagjai lettünk a Magyar Fúvószenei Szövetség Mazsorett Szakosztályának, amit országos fellépések követtek: a III. Országos Mazsorett verseny (Komlód, 12. hely), 1996-ban a II. Ifjúsági Mazsorett verseny (Budavár).

A lányok filmsztárok is lettek, hiszen felléptek a Szelídek című filmben. Mind többet szerepeltek az Ábrahám Balázs vezényelte Váci Fúvószenekarral együtt.

A szorgalmas munka, kitartás és összefogás eredményeként 1996 áprilisában minősítő vizsgán vett részt a mazsorett csoport a Városi Sportcsarnokban, ahol ezüst diplomát szereztünk. S már ezen a minősítőn bemutatkozott az alsósok újabb csoportja, akik már 1995-tôl a "nagyok" árnyékában cseperedtek fel, s tanulták meg a mazsorett csínját-bínját. A csoport érdekessége, hogy a 18 főből 3 kislány különböző váci iskolákból érkezett hozzánk. S hamarosan eljött számukra is a bizonyítás ideje. Ôk már mint az Árpád Diáksport Egyesület Mazsorett Szakosztályának tagjai dolgoztak keményen, amit több elismerés is bizonyít: 1997 augusztusában az V. Jubileumi Országos Mazsorett Verseny nyílt kategóriájában mutatott sikeres szereplés, az I. Makói Huszár-Majorette- és fúvószenekari találkozón nyújtott színvonalas fellépés, valamint a IV. Mazsorettverseny Budavárában '98 -on kapott legszebb Színpadi mazsorett tánc díja. Ez a csoport az egész megyében sikeresen képviseli iskolánkat, csakúgy, mint Budapesten.

Több alkalommal vettek részt jótékonysági rendezvényeken, sőt ország-világ találkozhatott velük az RTL Klub TV csatornán is. Ezt a TV-szereplést egy angol stábbal készített Lego-reklámfilm követte. Ezek a sikerek méltán öregbítették iskolánk hírnevét.

Mivel tudjuk, hogy fontos az utánpótlás is, ezért már két újabb "mini" mazsorett csoport bontogatja szárnyait.

Szentgyörgyiné Kutuzova Irina 1999